Inreda med belysning

Belysningen är en väldigt viktig del av inredningen. Den hjälper till att definiera vad som är fokusen i varje rum och tillåter oss att förändra hur ett rum används och anpassas. Här tittar vi närmare på grunderna i belysning och vilka effekter de skapar.

Allmänbelysning

Den mest traditionella formen av allmänbelysning är den klassiska taklamapan. Där finns där för att sprida ett jämnt och bra ljus i hela rummet så det är lätt att göra saker som att städa, leta efter saker och ting, och rent allmänt för att göra rummet lättanvänt. Vissa rum kommer att vara i större behov av bra allmänbelysning, som till exempel köket, där man ofta har specika uppgifter att göra och belysningen måste kunna tillgodo se dessa. En variant på den traditionella taklampan för allmänbelysning kan vara något som skenor där man kan klicka i spotligtst och vrida till dem så att de tillsammans belyser allt på ett bra sätt.

Effektbelysning

När man man belysa något som en bokhylla, ovanför eller under en bordsyta, en tavla eller en spelgel, kallar man detta för effektbelysning. Man kan hitta många andra områden där man kan skapa riktigt härliga miljöer bara med en enkel effektbelysning. Men vad bör man då använda för detta? Det viktiga här är att gömma bort själva ljuskällan, detta ger den absolut bästa effekten och är något som LED-strips fungerar riktigt bra för. 

Punktbelysning

Punktbelysning är något man ofta använder som komplement till allmänbelysning. Detta är helt enkelt riktat ljus som belyser till exempel ett bord eller en sitt yta. Detta kan liknas med effektbelysning men för punktbelysningen är lampan en synlig del av helheten. Detta är saker som en bors eller golvlampa man kan använda för läsning eller som en alternativ ljuskälla när man vill skapa en lite mer mysig känsla i ett rum.