Satsa mer på belysningen

Belysningen gör mer för ett rum än många först tror. Precis som vi väljer våra möbler med omsorg bör vi spendera mer tid med att planera och välja rätt belysning för varje rum också. Här kommer några snabba tips man kan använda för att förbättra belysningen hemma.

Börja alltid med arbetsbelysning

Arbetsbelysningen är den del som hjälper oss med specifika uppgifter. I köket är detta belysningen där vi förbereder maten. I badrummet är det belysningen kring spegeln. I kontoret är det belysningen vid skrivbordet. Tänk alltid på om det finns ett behov av speciell belysning i situationer som dessa och sätt in denna först. Där efter kan man gå vidare och fylla andra belysningsbehov.

Allmänbelysningen bör vara mer än en lampa

En beklagligt vanligt trend i många hem är att förlita sig på endast en tak lampa för att utgöra allmänbelysningen. Medan detta kan tekniskt sett fungera är det i regel endast för riktigt små rum. Ett normalstort rum mår mycket bättre av betydligt fler ljuspunkter. Spotlights är ett väldigt enkelt sätt att få upp fler men allmänbelysningen behöver inte bara sitta i taket heller. Genom att ha ljuspunkter på flera olika höjder i rummet får man en mer intressant och flexibel ljusbild i rummet. Golvlampor och bordslampor kan båda fylla denna funktion. Något som dock inte används så mycket som de egentligen borde är vägglampor. Även dessa kommer i en mängd variationer och kan vara ett perfekt tillskott till allmänbelysningen.

Använd punktbelysning för att lyfta fram inredningen

I nästan varje rum kan man nog peka ut något man gillar extra mycket. Det kan vara allt från ett snygg växt eller tavla till ett vackert litet blickfång man skapat på ett bord eller i ett fönster. Belysningen är det perfekta verktyget för att lyfta fram detta så det blir mer iögonfallande när man kommer in i rummet. Man kan även leka runt med färgtemperaturen i ljuset för att hitta det som verkligen blir mest effektfullt.