Tips för julbelysningen

Vintern, och därför även julen, kommer rusande emot oss i en väldig fart. Innan man vet ordet av kommer julbelysningen pryda gatorna i varje stad och då kommer man att känna att det är dags att göra detta hemma också. Det skador dock inte att vara ute i god tid och samla på sig en och annan bra idé.

En fördel med att vara ute i god tid är att butiker kan redan nu börja köpa kampanjer på julbelysning, vilket ju betyder att man faktiskt kan få tag på lampor och annat till ett billigare pris om man köper dem nu istället för att vänta. Detta är bland annat fallet i butiken A-Ljus.

Vinterbelysningen rent allmänt brukar ju vara fokuserat kring stämningsbelysning, vilket betyder en mjukare och varmare sken än man normalt sett brukar ha. Det finns många sätt att åstadkomma denna effekt till julen, bland annat genom de klassiska adventsstakarna, julstjärnorna och julgransbelysningen. Andra alternativ är LED-lampor i formen av värmeljus. Dessa ger väldigt mycket liknande effekter men utan samma brandrisker som alltid finna när man har att göra med levande ljus.

Färgat ljus är något som många gärna använder sig av under juletider. Grönt, blått och rött är perfekta färger och går att hitta både i saker som slingor och enskilda glödlampor. Medan det ibland kan fungera att byta ut existerade lampor mot dessa färgade får man tänka på var det gör för ljussättningen i rummet. Om lampan man byter ut är en del av allmänbelysningen kommer man att få ett väldigt annorlunda och heltäckande sken i rummet. Det kanske kan vara roligt för stunden, men det är nog inget man vill ha kvar lika länge som resten av julpyntet. Bättre att bara ställa in en ny lampa då.

Julbelysningen är också något man kan med fördel använda sig mer av utomhus. Det finns gott om ljusslingor och nät som kan ge väldigt härligt och välkomnande sken till huset och trädgården. En julkrans med lite små lampor på är ju också en modern klassiker att hänga upp på ytterdörren.

Med den mängd extralampor och ljus som dyker upp i hemmet kring jul är det dock alltid viktigt att tänka lite extra på säkerheten. Expressen har bra information om detta ämne och kan hjälpa en att känna sig mer säker med allt lysande man valt att dekorera med.