Dags att vårstäda

En lång vinter har passerat och både vi människor och naturen har äntligen börjat tina upp. Temperaturerna går som vanligt upp och ner, men allt oftare sitter vi och njuter i den värmande vårsolen medan sommaren rycker allt närmare.

Men allt är inte bara vila och njutning. För att få det fint och trivsamt under sommaren så är det hög tid att ta tag i de saker som du inte hann klart med under hösten, plus de uppgifter som alltid väntar på oss när tussilagon och blåsipporna börjar titta fram:

Städa inne

Nu är tiden inne för att putsa fönster, dammsuga och torka golv. Fast varför stå inne och arbeta när solen skiner ute på gården? Ta hjälp av en städfirma: Noxab gör arbetet inomhus så kan du och din familj ta hand om vårstädningen utomhus.

Kratta löv

Det här är kanske inte vår mest älskade syssla under våren, men det går att klara av genom att lägga upp arbetet smart. 

  • Om du måste klara av lövkrattandet själv: Dela upp gräsmattan i flera sektioner och sikta på att klara en per dag. Jo, det kan blåsa emellan, men det kan det från grannarna också. På det här sättet blir inte arbetet så betungande.
  • Försök få hjälp av så många du kan. En normalstor villatomt klarar till exempel fyra personer på ganska kort tid. Om alla vet att det vankas belöning med god mat och dryck kan det bli en riktigt trivsam dag.

Rensa hängrännor

Det finns teleskopredskap som gör att du kan stå på marken och rensa, annars går det ganska bra även att stå på stege, men var försiktig.

Kör bort skräp och skrot

Idag kan det mesta lämnas gratis på återvinningsanläggningarna, så passa på att få bort de där gamla plankorna, rostiga plåtbitarna, den trasiga presenningen  och mögliga isoleringen som kanske någon gång skulle kunna vara bra att ha. Har du inte använt dem efter ett år så skänk bort eller släng. 

Plantera blommor och grönsaker

Det här är inte att städa, men att göra fint i varje fall. Hur som helst, vi avslutar med något riktigt roligt och något barnen brukar tycka om. Ifall du har varit förutseende har du dessutom en del plantor som du har förodlat inomhus i någon månad, till exempel potatis.

Fler tips

TV4 ger lite råd och tips om vårstädnnngen.