Fin fasad

De allra flesta hus saknar dekoration om man bortser från de fönsterkarmar och spröjs som en del hus har. Det var betydligt vanligare förr i tiden med utsmyckningar som snickarglädje på husen.

Många svenska hus har en fasad av trä. Genom att underhålla fasaden och bättra på färgen vid behov håller den längre och är mer tilltalande. En del äldre hus har snickarglädje, vilket är snickrade detaljer på huset som brukar hittas vid fönster och dörrar liksom vid och runt takfot. Äldre hus kan ibland också ha fönsterluckor som traditionellt sett användes för att skydda fönstren.

Idag kan man utsmycka fasaden genom att låta sätta upp snickarglädje på huset eller fästa fönsterluckor vid fönstren som då blir ett fast element på fasaden enbart för att se bra ut. Det är bara fantasin, tycke och smak som sätter gränserna på hur man vill utsmycka sitt hus. Ja, kanske bygglov ovc vad grannar tycker.

Man kan välja att dekorera fasaden enligt de sydeuropeiska länderna som ofta sätter olika figurer och kakelplattor med motiv på väggen. I frankrike kan vi se amplar i rad med blommande prakt på väggarna och många fasader dekoreras med gips eller betong ornament för ett sirligt och luxsuöst intryck.

Många som vill göra något extra med sin fasad väljer att sätta upp ett motiv i trä eller utskuret ur metall som symboliserar något viktigt för dom. Som exempel kanske fiskaren har motiv av just en fiskare som fått nap, jägaren har en älg och flygentusiasten har en bild på ett plan. Möjligheterna att göra det personligt är oändliga.

En annan ökande trend är att göra sitt husnummer till något lite extra. Det finns idag många snygga typsnitt och färger att välja bland. Man kan välja att göra en hängande skylt, en skylt med numret tryckt, skriva ut numret med siffror och varför inte göra ett laserskuret nummer i plexiglas. På en annars ganska intetsägande fasad kan det vara trevligt med lite utsmyckning.

En annan trend som pågått under 2000- talet är den upplysta fasaden. Det finns även här olika varianter och att jämnt fördela dubbel upp och ner belysning över väggen har varit mycket populärt. Andra varianter är belysning från grunden och upp mot taket, knut belysning och belysning från takfot och ner med flera.