För dig som köpt din första bostadsrätt

Att köpa en bostadsrättslägenhet ger en otrolig frihet och självständighetskänsla, samtidigt som det kräver mycket ansvar. Grattis till detta nästa steg i ditt liv.

När du köper en bostadsrätt äger du inte lägenheten på samma sätt som om du skulle köpa ett hus, och skillnaderna är viktiga att ha koll på.

Vad är egentligen en bostadsrätt?

Många tror att du äger lägenheten när du köpt din bostadsrätt, men rent juridiskt är det inte riktigt så. Det du faktiskt köper är en andel i en bostadsrättsförening med nyttjanderätt av lägenheten.

Du blir då medlem i den byggnadens bostadsrättsförening, vilket ger dig både rättigheter och skyldigheter du inte har som villaägare.

Vad gäller dig som bostadsrättsinnehavare?

Du som äger bostadsrätten är med i bostadsrättsföreningen, som styr och bestämmer över byggnaden och lägenheterna. Som bostadsrättsägare har du både rättigheter och skyldigheter gentemot föreningen. I värsta fall kan du bli uppsagd av föreningen och tvingas flytta om du missköter dig.

Till exempel betalar du varje månad en bostadsrättsavgift till föreningen, som används till att sköta om, rusta upp och underhålla gemensamma utrymmen och fasader. Du får inte heller vanvårda lägenheten eller störa dina grannar.

Självklart har du även rättigheter. Juridisk hjälp finns att få när problem uppstår och om det är fel i bostadsrätt som behöver åtgärdas.