Hur bra är det att lägga in golvvärme vid renovering?

Sköna och varma golv är värt mycket. Om du lägger in golvvärme vid renovering av ett hus då slipper du gå på kalla sten- eller klinkergolv. Trägolv blir också skönare att gå på om man har golvvärme. Dessutom kan golvvärme spara pengar på elräkningen om du sänker innetemperaturen några grader.

Olika typer av lämpliga golv Om du bygger ett nytt hus så går det att planera för inläggning av golvvärme från början, vilket är lättare. Det går dock att lägga in golvvärme när du renoverar ett hem. Det är dock viktigt att hemmet passar för golvvärme och en förutsättning är att det går att sänka temperaturen utan att hemmet känns kallare. För att spara energi så krävs det att temperaturen i rummet kan sänkas annars så kan det bli dyrare med installationen av golvvärme.

Golvvärme kan användas för att värma luften i rummet. Det går att använda den som den enda värmekällan men ofta så kombineras golvvärme med andrasätt att värma upp huset.

När du renoverar ditt hem så är det viktigt att räkna på vilken typ av golv som passar bäst. Olika typer av golv varierar med tanke på hur lämpliga de är för golvvärme. Materialet i golvet måste lätt kunna släppa igenom värme för att kunna värma upp inomhusluften. Plastmattor eller klinkers passar perfekt men även trägolv som inte är för tjocka är ett alternativ. Tänk på att om du ska lägga in golvvärme under ett trägolv att skydda golvet från underlagets fukt.

Stäng av golvvärmen under den varmare säsongen för att spara energi och välj ett system med termostat så att du har koll med uppvärmningen.

Gör en del själv Du kan själv göra en del av installationen av golvvärmen, vilket sparar pengar. En behörig elektriker måste dock antingen utföra eller överse den elektriska installationen, och det rekommenderas att kopplingen mot befintligt värmesystem utförs av en elektriker.