Inreda ett vardagsrum

Vardagsrummet kan vara flera olika saker. Det kan vara en mysplats, en samlingsplats för familj eller vänner, ett forum för diskussioner, ett fikarum, ett bekvämt bibliotek eller temporär sovplats. Med så många funktioner kan det vara svårt att få till inredning som man vill ha den. 

Syfte med rummet

Vilka syften har eller vill du att vardagsrummet ska ha? Tänk ut vad ni kommer att använda vardagsrummet till. Bara när man vet vad man ska göra i rummet, kan man börja tänka på hur man ska inreda det. Om man vill kunna ta en tupplur och se en bra film, borde mest fokus ligga på en härlig tv-hörna med stor soffa. Brukar man bjuda hem folk på brädspelskvällar vill man ha bra sittyta och ett större bord än ett vanligt soffbord. 

Småtipsen som tar dig närmare det perfekta vardagsrummet

Tänk på att skapa en balans i rummet. Om det finns en stor soffa i ena ändan kan man skapa en mindre sitthörna i andra änden för att balansera upp den stora soffan. En stor möbel på ena sidan och några mindre på andra ger också lite mer liv i rummet. 

Införskaffa gärna en extra värmekälla i vardagsrummet, det höjer mysfaktorn och håller en varm oavsett väder. En braskamin passar in alla inredningstilar, de kommer trots allt i olika utföranden. Med en braskamin kan man även dra ned värmkostanderna i hemmet. 

Införskaffa en bra matta som passar in i hemmet. Har man ett nedskalat vardagsrum blir matten ett sätt att mjuka upp rummet och skapa myskänslor. Har man husdjur borde man satsa på en korthårig matta som är lättare att rengöra, långhåriga mattor kan vara svåra att dammsuga och man vill inte springa till kemtvätten flera gånger om året. 

Sist men inte minst, ingenting förstör en vacker inredning så mycket som en stökig röra. Håll efter i rummet och lägg tillbaka sakerna där de hör hemma. Ha som vana att vika ihop filten och lägga iordning soffkuddarna innan man går och lägger sig. Man mår helt klart bättre i en städad miljö.