Inreda sin trädgård

När man ska inreda sin drömträdgård så kan det vara bra med lite inspiration. En inbjudande och rätt inredd trädgård blir som ett enda stort härligt uterum på sommaren.

Omgivningen

Börja med att titta över omgivningen, hur ser det ut och vad kan man använda sig av? Titta på de växter som redan finns för att få en idé om vad som trivs bäst på din tomt. Finns det till exempel en slänt att skapa en rabatt av eller en naturlig fördjupning som kan vara lämplig till en liten damm? Finns det stenar man kan använda till olika avgränsningar, stigar eller vattenfall eller några träd och buskar att plantera runt? Möjligheterna är många och fördelarna med att använda sig av den befintliga miljön är att det skapar en naturligare trädgård som smälter in och man sparar pengar. Att till exempel plantera i en slänt på gården gör inte bara att det ser inbjudande ut, man sparar också tid och kraft på att slippa klippa gräset i lutningen och det kan med fördel ibland också vara lättare att rensa.Tänk på vad du har för syfte med just din trädgård och kom ihåg att vissa förändringar kan kräva bygglov. Skissa gärna upp hur du vill ha det och är du osäker på hur du ska börja eller vad du ska tänka på så kan du med fördel anlita en trädgårdsarkitekt för att få uppslag och ideér.

Balans och harmoni

När man planerar sin trädgård så ska man även ta med i beräkningarna hur mycket tid man vill lägga ner på skötseln i framtiden och kom ihåg att underarbetet är viktigt för hur hållbart och lättskött det blir. Plantera olika fröer eller växter som blommar i olika perioder under våren, sommaren och mot hösten. Ett grönsaksland är också ett trevligt inslag i naturen plus att det är lite lyxigt att gå ut och hämta sina egna grödor. Kanske ett växthus till tomater, squash och gurka. Idag blir det mer och mer populärt att även använda växthusen som ett extra uterum där det blir ett lite mer tropiskt klimat och det finns många olika varianter att välja på som passar just din trädgård. Kombinera gärna med ett mysigt utekök och grill så har du allt du behöver för härliga sommarkvällar med familj och vänner och har du små barn kanske du vill lägga in gungor, sandlåda och en koja i miljön.

Belysning och dekoration

Förutom att odla och pryda trädgården med blommor, buskar och träd så är en trivsam belysning mot kvällen är också viktigt. Ett bra alternativ är solcellslampor som laddas upp under dagen och sprider ett behagligt sken när det börjar mörkna och gärna ett eldfat att tända en mysig brasa i för både stämning och ljus. Några trevliga dekorationer i rabatten och runt uteplatsen förhöjer också miljön och blir ett trevligt inslag, man kan med fördel låta dem smälta in i omgivningen och när man visar sina gäster runt i sin trädgård så blir dekorationerna trevliga små överraskningar längst vägen. Gardenhome har många tips kring odling. Och förutom fröer så har de en härlig blandning av naturliga material och moderna dekorationer, lampor och eldstäder och kläder som är både praktiska och snygga när man sköter sin trädgård