Putsa fönster

Minusgrader byts ut till plusgrader i snart hela landet och våren är ett faktum. Med den allt starkare solen är det också lättare att se vad höstrusket och vinterstormarna har gjort med dina fönster. För att inte tala om väggdammet som kastas upp nu när vägarna börjar torka. Det är ingen som gillar att putsa fönster men du borde göra det åtminstone två gånger om året. Du får in mer sol, mindre risk att smuts etsas fast i glaset och det ser mycket trivsammare ut hemma. 

Lej bort jobbet

Om du har många fönster eller helt enkelt hatar fönsterputsning, är det befriande att lämna jobbet till någon annan. Du kan till och med skapa ett abonnemang på arbetet och slipper reflektera över fönsterputstning igen. Tänk på att om du har spröjsade fönster kommer kostnaden att bli högre eftersom de tar längre tid. Har du löstagbara spröjs kan du plocka bort dem innan fönsterputsarna kommer och spara dem lite arbete. 

Putsa själv

Om du ändå vill putsa själv finns det massor med tips på nätet. Ett knep är att slippa fönsterputsen du köper i butik. Du kan lika gärna göra din egen: 

  • 1 matsked diskmedel
  • ½ deciliter vinäger
  • 2 matskedar majsstärkelse

I första tvättningen använder du en svamp och diskmedelsvatten. Häll mixen i varmt vatten och tvätta en gång till och torka sedan av med luddfria trasor. 

Alterantivt använder du vanlig fönsterputs och fönsterskrapa. Torka av skrapan efter varje dag för att ta bort smutsen. Eftertorka med hopknycklat tidningspapper, då slipper du alla ränder och få fönsterglas som nästan ser osynlig ut.

Använd maskin

Köp dig en fönsterputsare från Kärcher, finns hos flertalet av de som säljer produkter på nätet såsom Ellos, Clas Ohlson och andra. Den billigaste varianten kan ligg kring femhundra kronor och vill man köpa en lite mer avancerad maskin så får man upp mot 1200 kronor. 

Även med en maskin så kan det vara lite trixigt innan man får till den där perfekta fönsterputsningen. Prova ett par gånger och kolla på videon här nedan innan du provar för första gången så kan det förenkla för dig.